LILLBERGAN TALOT

Lillbergan alueelle on tarkoitus pysyttää talot, jotka noudattavat Lyrossa määriteltyä  tarkasti harkittua ja toisiinsa sopivaa teemaa. Se on määritelty kortteleittain. Teemana on moderni, korkealatuinen, ajattomasti hyvännäköinen ja klassisesti kaunis. Sellainen pitää arvostuksensa pidempään kuin muoti-ilmöt. Jopa toivottavaa on tyylipuhdas funkkis, johon on otettu nykyajan henki mukaan.  Alue on ajettu 5 erilaiseen alateemaan. Kaikilla alueilla on sallittu harmaa katto , harmaan sävyt valkoisesta tumman harmaaseen, ja puusävyt esimerkikisi terasseilla.  Kattotasot on 0, 10 tai 22 astetta, harmonisena sarjana. Varsinkin 2 alueelle voi toteuttaa perinteisempääkin vaaleaa, klassista puutaloa.   1. Alue, k271,k272, on mustavalkoinen. 2. alue, k272,k273,k293,k294 vaaleita puutaloja. 3. alue on värikkäitäkin  taloja loivalla rinteellä. 4.alue on yhtiömuotoisia taloja, esimerkikisi paritaloja. 5. alue on Veikkolanpuro alueen laajennus ja mukainen, valittuna vaalea ja oranssin sävyt, kuten kerma.

Alueelle on suunniteltu vuosikymmenten yhteenvetona ja suuren talotehtaan ja materiaalitoimittajien yhteistyönä suunniteltu Lillberga-mallisto. Lillberga-malli on modulaarinen, muovautuva, moderni, energiatehokas. Ideana on neliönmuotoinen matalaenerginen perustalo,  jonka ulkopuolelle saadaan ilmettä ja funktionalismia erilaisilla terasseilla. Varsinkin rinneratkaisuun on suuniteltu käytettävän autokatoksen päälle rakennettua terassia, jossa on huikeat 35m2 pinta-ala, eli 2 autopaikan verran. Yksi versio on maan tasassa oleva lasitetty terassi, mikä on edullinen ja toiviva ratkaisu. Lasitettu terassi voi olla myös 2. kerroksessa ja alle jää terassi suojana lipan alle. Lippa on n 3,7 m korkeudessa, jotta alaterassi ei ole pimeä ja taloon tulee valoa.

Lillberga perustalo voidaan toteuttaa myös pari tai kolmitalona, kytkettynä ym. Siinä on yhtenä omintakoisena idena valmiiksi tehtaalla huolellisesti tehty katto, putkineen ja sisäkattoineen ja eristeinnen, joka voidaan nostaa talon pystytyksessä sääsuojaksi valmiina. Rakenteen on ajateltu olevan peltikattoa räystä alalaitaan asti, myös sivut. Rakenne on siisti, pitkäikäinen ja tyylikäs ja on ajateltu väriltään sopimaan 2 talon sivuun. Tämä luo voippamaisen kokonaisuuden talon yli ja etelä- ja pohjoissivut erottuvat, ja tämä rikkoo monotonista laatikkovaikutelmaa. Keskellä seinää on laatikkoa madaltava lista, joka on myös vanhanaikainen tippalista kerrosten välissä ja estää veden valumisen pitkin seinää. Samalla se on eri kerrosten sauma. Suunnitelmissa on variaatio, jossa 2 harmaata sivuseinää olisi muotoiltua peltiä, kuten moderneissa liikerakennuksissa.   Näin saadaan hoidetua kuivaketju ja varmistetaan, ettei rakenteisiin pääse vettä. Talon pystytyksen on arvioitu kestävän 3 päivää, joilloin ei sada. Lillbergatalon pinta-ala on n 144m2, josta n 7-10 m2 olisi varastoa tai asuintilaa. Talon voi toteuttaa myös 2x 70 m2 luhtitalona varsinkin rinteessä tai paritalona tai jakaa talo 2x 70m2 osaan. Suora teräsportaikko vie n 3,7 m2, mutta on ilmava, lähes eteerinen ja arkkitehtooninen elementti lasikaiteineen ja massiivipuuportaineen.  Toteutuksessa on vähän kantavia seiniä ja seinien sijoittelu on helpompi muuttaa. Yläkerran olohone on etuseinältään noin 4,3 m korkea, ja sisäkatto heijastaa varsinkin talvella valoa takaosiin kun aurinko paistaa  n 10 asteen kulmassa. Etelä-lännen suurista ikkunoista piirtyy silmiin idyllinen järven rantamaisema.  Talosta tulee varmatoiminen ja se jakaa massatuotannosta saadun laatu ja hintaedun, joka on merkittävä. Sarjassa voidaan suunnitella rakenteet hyvin ja niin ettei vesi tule sisään. Erkkerit on kokonaan talon ulkopuolella, eli terassina. Terassikin on ajateltu keramiseksi, mikä kestää paremmin kuin puu ulkona. Teräs tai alumiiniranteella saadaan terassi ja lasitukset toimiviksi ja siroiksi. Vaaleanharmaa häiritsee vähiten kokonaisuudessa ja sopii talon kokonaisuuteen ja tyyliin.

Tonteilla voidaan myös käyttää muitakin taloja. On arvioitu, että suurin osa tulee olemaan valmistaloja, josta alla on muutama malli, joita on käytetty suunnittelussa ja ne sopivat tonteille.