Hei! Näissä blogeissa on ajankohtaista asiaa ja osallistumista

Yhdessä saamme rakennettua mukavamman ympäristön meille kaikille kun otetaan hyvät parannusehdotukset huomioon.

Määräyksissä  ei voida tehdä epäsymmetrisiä ohjeita, että oma talo saa olla 2 metriä rajasta ja naapurin saa olla 10-40 metriä. Kaavamaalla ja kaupungissa voi myös naapuriin rakentaa. Haittoja voidaan minimoida hyvällä suunnittelulla. Suunnittelussa joudutaan usein ottamaan kokonaiskuva ja useita seikkoja huomioon.

Työn alla on tietoliikenneyhteysprojekti. Uudelle VP2 alueelle tulee valokaapeliverkko, joka voidaan laajentaa myös VP1 alueelle ja tuoda nopeammat ja varmemmat yhteydet Veikkolaan. Käytännössä alueelle tulee pieni oma puhelinosuuskunta. Veikkolassa on ollut ongelmia yhteyksissä. Valokaapeli tulee jo linkkiasemalle ja voidaan vielä Puukontien kautta ja jakaa VP1 alueelle tai viedä suoraan VP2 alueelle sähkölinjaa pitkin. Valokaapeli on tunteeton sähkölinjan vaikutuksille.

Veikkolanpuro 1 ja 2 on absoluuttisesti melko pieniä alueita, noin 60 ja 80 asuntoa. Ihan joka tontille ei pysty rakentamaan omaa kokoojakatua. Järkevällä suunnittelulla asiat saadaan kuitenkin toimimaan.  Alueiden VP1 ja VP2 läpi on erillinen kevyenliikenteen runkoväylä ja se jatkuu tulevaisuudessa myös urheilupuiston läpi etelään Erikinkartanontielle, josta pääsee siirtymään ei-lumisena aikana olevalle latupohjalle/kuntoradalle. Ne parantavat huomattavasti VP1 ja VP2 alueen kulkua Veikkolan keskustaan ja palveluihin.   Kevyt liikenne voi kulkea mm. kouluille polkuja ja pienempiä katujakin pitkin ilman ison tien ylittämistä, varsinkaan hankalassa paikassa. Vanhan Turuntien ,110, ali on alitusputki käytettävissä.

Puukontien ajoyhteyksiä ja turvallisuutta parannetaan jp suunnittelussa.  Kokoojatie on VP1 alueella tavanomainen n. 1 m piennar+6 katu+3 kevari+1 m piennar=11-12 m tielinja. VP2 alueella Puukontie jatkuu 12m ja osin 8 m leveänä.  On mahdollista laittaa Puukontielle ongelma-alueelle pysäköintikielto ja luonnollisesti jalkakäytävälle ei saa parkkeerata. Aurauksesta voidaan puuttua  ja suunitella mihin lumet läjitetään. 110 tien ja VP1:lle kääntyvää risteystä suunnitellaan uudelleen. Kohdassa on jalankulkijoille jakaja, jottei autot ohittaisi risteysalueella ja ajaisi kävelijöiden yli. Ja se ruuhkauttaa. Alas kääntyville voi ola ryhmittymiskaista esim. 8 autolle. Lillberganpolkua pitkin on kaavassa, että huoltoliikennen on sallittua sen kautta, eli etelästä. Urheilupuiston läpi ei haluta normaalia tietä turvallisuussyistä. Tie turvaa myös hälytysajoneuvojen vaihtoehtoisen kulkemisen, samoin polku Lohantien kautta.

Suunitelmissa on uusi latu rantaan, polut ja kävelytiet ja autopaikoitus järvelle, mikä parantaa ulkoilumahdolisuuuksia. Rantaan tulee oma kävelypolkunsa.  Uusi latulinja rantaan on lähes esteetön ja hyvin loiva. Täyttää myös   5% kalvevuusvaatimukset, eli esteettömyyden. Urheilupuistosta saadaan yhteys latupohjaa ja uutta Lillbergan polkua pitkin  rantaan asti hyvin loivana.

Vanhojen latujen tilanne on suunnittelussa ja yksi ongelma on tosiasia, että urheilupuisto on mäkinen ja soveltuu huonosti rollaattoreille ja paremmin urheiluun. Osa reiteistä saadaan loivaksi. Matemaattisti 12 metrin esteetöntä nousua varten tarvittaisiin 240 m pitkä luiska , joka on 30 m leveä penger alhaalta tai silta tai hissi.  Rahaa ei ole suuriin toteutuksiin. Kuitenkin tehdään paras suuunnitelma. Vanhat ladut ja vanhat tiet eivät oikeastaan kuulu uuteenVP2 asemakaavoitukseen. VP1 alueen tontilta peruuttamisongelma muutamilta pihalta ei kuulu uuteen VP2 kaavaan. VP2 alueella tielle ei peruutella.

Liito-orava-asiaa on suuniteltu asiantuntijapiireissä vuosia laajemmin sopimaan muiden alueiden suunitelmiiin ja turvaamaan  söpöjen liito-oravien elinpiiri. Alueen 1-3 yksilöä varten on suojeltu vapaaehtoisesti  yli 3 ha= 30 000 m2 maata, johon tulee pöntöt. Siellä on tilaa mellastaa ja ja telmiä.  Metsiensuojelulaki  tulkitaan siten, että yksilöä kohden täytyisi jättää 100m2 ala, ja tästä on eri mielipiteitä. Jostain syystä liito-oravat haluavat olla lähellä taloja ja ihmisiä. Niitä on paljon Etelä-Suomessa kaavoitettavilla mailla ja aivan yllättävissäkin paikoissa.   Ihmiset tuovat turvaa petoja vastaan sekä namupaloja.  Alueella ihmiset ja oravat voivat elää harmoonisessa liitossa. Toivottavasti niitä tullaan näkemään suojelualueella, jonne asennetaan deluxe pesäpönttöjä kaikilla mukavuuksilla ja jopa etäseurannalla ja aurinkokennoilla. Sunnittelilla on nettikamera. Liito-oravat elävät n 3-5 vuotta ja liikkuvat metsissä ja vaihtavat paikkaansa. Ihan joka puussa ne eivät pesi. Liito-oravat kulkevat ilmeisesti noin sähkölinjaa pitkin etelä-pohjoissuuntaan Veikkolassa.

Veikkolanpurossa yksi uusi ajatus on yhteisöllisyys. Alueen keskuksena on hieno ja iso puisto. Sinne voi mennä vapaa-aikana vaikka picnicille face to face sometapaamisiin. Tenavat voivat leikkiä puistossa.  Siellä voi harrastaa taiteita , vaikka valokuvata tai maalata upeaa järvimaisemaa. Suunnittelilla on jo kilpailujakin netissä.

Puistoon on ideoitu  mm. maatalon eläimiä kesäksi lasten idoksi lainaan. Mikäli niiden huolehtiminen saadaan järjestettyä pääosin vapaaehtoisvoimin. Kanoissa ja pupuissa ei ole paljoa työtä. Lampaita mietittiin, mutta joku voi päästää ne irti ja pedot voi iskeä, mutta idea elää nurmikonhoitoon.  Petagne-kenttää ja sulkapalloa ja lentopalloa on ajateltu viihdyttämään picnicin lomassa.

Terveisin alueen suunnittelija